Haberler
@ARMONİPERDE INSTAGRAM

    Akustik Perde

    İç mekanlarda kullanıma uygun olan akustik perdeler dışarıdaki sesi içeriye almaz ve içerideki sesi dışarıya çıkarmaz. Farklı alanlarda kullanıma uygun olan bu perdelerin en büyük özelliği ise gürültü emici olmasıdır. Özellikle geniş ve boş mekanlarda kişilerin sesleri yankı yapabilir, bu durumun önüne ise akustik perde kullanımı ile geçilir. Tiyatro salonlarından, gece kulüplerine kadar her mekanda kullanılabilir.

     

    Akustik Perde Nedir Kumaşı Nasıl Üretilir?

    Akustik perde iç mekanlardaki seslerin yalıtım yapmasını sağlayan, yüksek sesi emen ve dağınık seslerin düzelmesini sağlayan bir tür perde çeşididir. Bu perdeler genelde apreli kadife kumaştan üretilir. En güzel özelliklerinden biri de yanmaz ve alevlenmez olmasıdır. Kadife kumaşın alt kısmına sesi yalıtan farklı katmanlar eklenir bu sayede mekan içindeki sesler koordineli olarak, kontrol altına alınır. Gösteri ve eğlence merkezlerinde seslerin daha net ve daha düz çıkmasını sağlar, görünüm itibari ile de oldukça estetiktir. Görünüş itibari ile diğer perdelere benzese de kendine has bir tarzı vardır.

    Mekanların mimari tasarımları örneğin; geometrik mekanlar, katmanlı mekanlar, beton ev ahşep mekanlarda ses ani bir şekilde yankı yapar. Bu durum kişileri rahatsız eder, fakat akustik perdeler sayesinde ses istenilen şekilde çıkar. Eğer kullanılacak alan çok büyük ise burada sesi kontrol etmek için fazla pilili olan akustik perdelerden yararlanılabilir.

    Bu perdeler, diğer perdelerden farklı olarak 3 katmanlı üretilir. Ses desibelinin 56 ila 65 arasında olduğu bir mekanda ses oranını 42 desibele kadar düşürme özelliğine sahiptir. Üç katmanlı olarak üretilen bu perdelerde ses yankısı hala sürüyorsa, perdenin katmanları 7’ye kadar çıkarılabilir. Bu sayede hem içeriden dışarıya ses çıkması önlenmiş olur hem de dışarıdaki ses içeriye ulaşmaz.

     

    Akustik Ev Perdeleri

    Akustik ev perdesi, diğer geniş alanlara göre daha küçük boyutlarda üretilir. Evlerde kullanılacağı için son derece estetik ve farklı modellerdedir. Yani ev dekoruna en uygun perde tercih edilebilir, bunun yanı sıra evdeki sesi dışarıya vermez, dışarıdaki sesi içeriye almaz. Özellikle evleri ana caddeye yakın olan ve çok ses alan kişiler için uygudur. Yine evcil hayvan besleyen kişiler de akustik ev perdesini sıkça tercih edebilir. Temizlenmesi de kullanımı kadar kolay ve pratiktir.

     

    Akustik Açık Hava Perdesi

    Akustik perdeler sadece mekanların iç kısmında değil açık havada da kullanıma uygundur. Akustik açık hava perdesi, ile dış mekanda gösteriler yapılabilir, açık hava tiyatroları gerçekleştirilebilir ve konser alanlarında sesin daha düzgün çıkması sağlanabilir. Açık hava perdesi olarak bilinen bu perdeler, sayesinde ses dağılmaz ve istenilen düzeyde yansıtılır.

     

    Ses Çıkarmayan Akustik Perde Nerelerde Kullanılır?

    Ses çıkarmayan perde, olarak ta bilinen akustik perdelerin kullanım alanları oldukça geniştir. Bunlardan bir kaçı ise;

    • Tiyatro salonları,
    • Gece kulüpleri,
    • Sinema salonları,
    • Düğün salonları,
    • Otellerin konferans salonları,
    • Dinlenme alanları,
    • Evler,
    • Açık hava konserleri gibi alanlarda,
    • Spor salonları gibi pek çok alanda kullanıma uygudur.

     

    Akustik Perde Nasıl Temizlenir?

    Akustik perde temizliği, diğer perde temizliğine göre farklıdır. Ev tipi perdeler çamaşır makinesinde rahatlıkla yıkanabilir. Fakat bu perdeler büyük ve ağır olduğu için çamaşır makinesinde yıkanması uygun görülmez. 20 derecede yıkanması gerekir, aksi halde perdenin içinde bulunan sünger benzeri katmanlar yıpranıp işlevini kaybeder. Perdelerin temizliği için elde yıkama ya da kuru temizlemede yıkama daha uygun bir seçenek olacaktır.

     

    Akustik Perde Modelleri Fiyatı

    Ses yalıtım perdesi için ilk etapta mekanın büyüklüğü ölçülmeli daha sonra kullanılacak kumaş metresine ve işçiliğine göre fiyat belirlenmedir. Çünkü akustik perde fiyatı metre karesine göre değişiklik gösterir.

    Ancak, akustik perdelerin etkinliği birkaç faktöre bağlıdır:

    Kalite: Kaliteli bir akustik perde, daha fazla ses emilimi sağlayabilir. Kaliteli malzemeler ve iyi bir tasarım, performansı artırabilir.

    Odaklanan Alan: Akustik perdelerin yerleştirildiği alan önemlidir. Eğer dikkatli bir şekilde seçilmezse veya düzenlenmezse, istenilen sonuç alınamayabilir.

    Diğer Ses Yalıtım Özellikleri: Bir odanın ses yalıtımı, sadece perdelerle sağlanmaz. Duvarların ve zeminin ses yalıtımı gibi diğer unsurlar da önemlidir.

    Odada Kullanılan Diğer Malzemeler: Odanın mobilyaları ve diğer yüzeyleri de ses yankısını etkiler. Akustik perdeler, diğer uygun akustik özelliklere sahip malzemelerle bir araya getirildiğinde daha etkili olabilir.

    Sonuç olarak, akustik perdeler belirli durumlarda faydalı olabilir ve ses yalıtımı ve yankı kontrolü için bir parça oluşturabilir. Ancak, tek başlarına mükemmel sonuçlar sağlamayabilirler ve odanın genel akustik özelliklerinin bir parçası olarak düşünülmelidirler.