Haberler
@ARMONİPERDE INSTAGRAM

    Jaluzi Perde Çeşitleri ve Mekanizmaları

    Jaluzi Perde Çeşitleri ve Mekanizmaları

    Jaluzi Nedir?

    Fransızca kökenli bir kelime olan jaluzi, “kıskançlık” anlamına gelmektedir. Jaluzi perde ise içeriden dışarının görülebildiği, dışarıdan içerinin görülemediği, iplerle birbirine bağlanan şeritlerden imal edilmiş bir çeşit perdedir. Yaygın kullanım alanı iş yeri ve ofisler olmasına rağmen, daha dekoratif modelleri evlerde de kullanılmaktadır. Çok çeşitli materyallerden üretilebilmektedir. Bu materyaller arasında ahşap, fiber, alüminyum ve sert plastik sayılabilir. Aynı zamanda çok çeşitli renk seçeneği olması kullanılacağı mekanın dekoruna uyum sağlaması açısından avantajdır. Elektrik motorlu yada uzaktan kumanda edilebilen modelleri de mevcuttur. Kullanılan malzemeye, malzemenin kalitesine ve uygulanacak alana göre maliyeti değişmektedir.

    Jaluzi Çeşitleri ve Mekanizmaları:

    Jaluzi şeritlerinin cama göre konumlanması yatay veya dikey şekilde olabilir. Jaluzi perde çeşitlerinde şeritler yatay ise yatay jaluzi, dikey ise dikey jaluzi olarak adlandırılır.

    Yatay Jaluzi

    Yatay jaluzi perde şeritleri zemine paralel olarak konumlandırılmış olup, bir ip vasıtası ile birbirlerine bağlanmıştır. Jaluzinin bir tarafında bulunan bir ip yardımıyla şeritler camın üst kısmında toplanabilir. Bu durumda içeriden dışarısı görülebildiği gibi dışarıdan da içerisi görülebilir, içeriye gün ışığının maksimum seviyede girmesi sağlanmış olur. Jaluzinin diğer tarafında bulunan bir çubuğun çevrilmesi ile şeritler yere paralel veya dik pozisyon arasındaki tercih edilen herhangi bir konuma getirilebilir. Şeritlerin yere dik konuma getirilmesi durumunda hem dışarıdan içerisi görülmez, hem de içeriden dışarısı. Bu durumda içeriye giren ışık miktarı da en aza iner. Şeritler yere paralel konuma getirildiğinde ise içeriye ışık girmesi sağlanır, içeriden dışarısı görünür. Isıcam içerisine veya iki cam arasına yerleştirilebilir. Bu durumda jaluzi görüntü olarak daha dekoratif görüldüğü gibi aynı zamanda tozlanması da engellenmiş olur.

    Dikey Jaluzi

    Dikey jaluzi perde şeritleri zemine dik şekilde montaj edilir. Bu perdelerin şeritleri tavanda bulunan bir kızak veya korniş içerisinde hareket edebilecek şekilde tasarlanmıştır. Yatay jaluzilerde olduğu gibi bu şeritler de duvarın bir tarafında toplanabilir, yine bir çubuğun çevrilmesi suretiyle içeriye giren ışık miktarı ayarlanabilir. Dikeylerde bulunan şeritlerin genişliği yatay olanlardan daha fazladır. Dikey olan perdeler genellikle dekorasyona daha fazla özen gösterilen mekanlarda kullanılır.