Haberler
@ARMONİPERDE INSTAGRAM

    Katlamalı Perde Nasıl Takılır?

    Katlamaları perde, mekanizmaya sahip perde modelleri arasında yer alır. Bu modelde ister kumaş isterseniz tül perde tercih edebilirsiniz. Mekânlarda oldukça fazla tercih edilen perde çeşitlerinden biridir. Katlamalı perde modellerinde mekanizmaya bağlı bir ip bulunur. Bu ip perdede bulunan mekanizmanın makara aksamına sarılır ve bu şekilde perde yukarı doğru ve aşağı doğru katlanma ve açılma hareketi yapar. Ayrıca makaraya bağlı olan ipin serbest bırakılması durumunda ise katlanmış konumdaki perde aşağı doğru açılır.

    Katlamalı perde nasıl takılır? Sorusunu cevaplamadan önce bu perde modellerinin farklı kumaş tercihleri ile her mekâna uyum sağlayabilen dekoratif özelliklerinin bulunduğunu söylemekte fayda var. Mekânlarda şık ve gösterişli yapısı ile dikkat çeken bu modeller, ayrıca özel kumaş seçenekleri ile her ortama uyum sağlayacak şekilde tasarlanabilir. Bunun yanında katlamalı perde modelleri oldukça basit bir montaj aşamasına sahiptir. Özellikle online alışveriş kapsamında satın alınan perdeler, belirli oranda el becerisi olan herkes tarafından kolaylıkla takılabilir.

     

    katlamalı perde montajı

     

    Katlamalı Perde Montajı Nasıldır?

    Katlamalı perde montajı genel olarak basit uygulamalar içerir ve el becerisine herkes bu perdeleri kolayca evlerinin penceresine takabilir. Şimdi adım adım katlamalı perde nasıl takılır? Buna bakalım.

    • Öncelikle katlamalı perdenin metal mekanizması tavana monte edilir ve monte işlemi sırasında perde açıldığı anda pencere kollarına çarpmaması adına metal mekanizmanın monteleneceği yerin pencereden yeterli uzaklıkta olmasına dikkat edilir. Eğer arkasında ayrıca güneşlik olarak stor perde modeli de kullanılacaksa onun payınıda göz önünde bulundurmak gerekir. 
    • Mekanizma belirtilen şekilde hizalanmasının ardından bir kurşun kalem yardımı ile tavana pencere tarafından mekanizma boyunca düz çizgi çizilir.
    • Bu işlemin ardından perdenin ayakları nereye takılacaksa yerleri belirlenir. Öncelikle bir adet perde ayağı alınır ve hareketli parçanın olduğu bölüm odanın iç kısmına bakacak şekilde daha önceden tavana çizilen çizgiye dayanarak hizalanır. Bunun ardından ayak üzerinde yer alan delikten tavanda oluşturulacak delikler için işaretleme yapılır. Daha sonra mekanizmanın en başına ve en sonuna birer işaret konur ve ara kısma koyulacak olan ayaklar için ortalama her 50 ya da 60 cm’de bir işaretleme yapılır.
    • İşaretlenin her kısım matkap ile delinir ve deliklere dübel takılır. Dübelin takılmasından sonra sırada perde ayaklarının vida ile deliklere sabitlenmesi vardır.
    • Makaralı metal mekanizma cırtlı kısım odaya bakacak şekilde perde ayaklarına geçirilir ve bunun yanında aparatlarım plastik kolları sağa veya sola çevrilerek mekanizmanın sabitlenmesi sağlanır.
    • Mekanizmanın tam olarak tavana sabitlenmesinin ardından perde uç kısmında bulunan cırtlar ile mekanizmada bulunan cırtlara yapıştırılır. Ayrıca bu işlemden hemen önce perdenin en uç kısmında yer alan metal ve perde çubuklarının perdeye takılması unutulmamalıdır.
    • Bu işlemlerin ardından makara ipleri tamamen sökülür. Makaranın alt kısmına denk gelen ve perdeye dikili olan plastik halkalar yukarıdan aşağı olacak şekilde sırayı bozmadan geçirilir. Makaralar ve halkaların aynı hizada olmadığı durumlarda makaraların plastik kolları ortaya doğru çevrilir be makaraların kayması sağlanır.
    • Perdenin dengeli bir yapı kazanması için ipler bağlandıktan sonra perde belirli bir ölçüde yukarı toplanır ve burada perdenin dengesini bozan ipler tespit edilir. Dengeyi bozan ipler sökülür ve denge sağlandıktan sonra tekrar bağlanır. Bu işlemin yapılmasının ardından aksamda yer alan tüm iplerin gergin olmasına dikkat edilir.
    • Perdenin ipleri dengede olacak şekilde bağlanmasının ardından zincirli mekanizma yardımı ile perde birkaç kez açılır ve toparlanır. Bu şekilde katlamalı perdenin son kontrolü de yapılmış olur.