Haberler
@ARMONİPERDE INSTAGRAM

    Stor Perde Zinciri

    Stor perde zinciri adı üstünde stor perde mekanizmalarını hareket ettirmeye yarayan zincir olaran tanımlanır. Zincir yardımı ile stor perde mekanizmasında yer alan makara döndürülür ve bu şekilde perde kumaşı makaraya sarılarak perde açılır. Tam tersinde ise makaraya sarılı olan kumaş sarmaldan serbest bırakılır ve bu şekilde perde kapanmış olur.

    Stor perde zinciri farklı model ve seçeneklere sahiptir. Özellikle yeni tasarım perdelerde farklı modellerini görmek mümkündür. Plastik, metal ya da krom özellikte olabilen stor perde zincirleri, uzunluklarına ve kalitelerine göre fiyatlandırılırlar.

     

    stor perde zincir imalatı

     

    Stor Perde Zinciri Çeşitleri

     

    Stor perdelerde kullanılan zincirler farklı çeşitlere sahiptir. Modellerin farklı tasarımlarda olması değişik kumaşlara uyum sağlamasına yardımcı olur. Ayrıca zincirlerin stor perde mekanizmalarına takılması ve çıkarılması oldukça kolaydır. Bu yüzden stor perde zincirini değiştirmek isteyen biri hiçbir şekilde zorlanmadan bu değişimi yapabilir. Stor perde zinciri çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

     

    • Boncuk zincir
    • Plastik zincir
    • Metal zincir
    • Krom zincir
    • Şeffaf plastik

     

    Stor Perde Zinciri Nasıl Takılır?

     

    Zincirin perdeye takılması sırasında öncelikle mekanizmanın kafa takımının kapağı çıkarılır ve zincir dişliye geçirilir. Dişliye geçirme işlemi tamamlandıktan sonra kafa takımının kapağı kapatılır ve zincir yardımı ile perdenin hareket edip etmediğine bakılır. Aksam düzgünce çalışıyorsa zincir sorunsuz bir şekilde takılmış demektir. Aynı şekilde çıkarma işlemi içinde kapak açılır ve zincir dişliden çıkarılır.

    Stor perdelerde mekanizmaya bağlı olan zincir, dişliyi hareket ettirerek makaranın dönmesini sağlar. Bunun ardından ise dönen makara ya perde kumaşını toplar ve perdeyi açar ya da perde kumaşını salar ve perdeyi kapatır. Bunun yanında farklı uzunluklara sahip olan perdelin bir de kilit sistemi vardır. Kilit sistemi zincirin birleşme noktasını içinde muhafaza eder ve aynı zamanda zincirin sürekli aşağı sarkmasına yardımcı olur. Bu sayede perde açılmak ya da kapanmak istediğinde zincirin aşağıda olması nedeniyle kolay bir kullanım ortaya çıkar.

    Diğer yandan stor perdelerde olduğu gibi pek çok farklı zincirli mekanizmaya sahip perde modeli bulunur ve bu zincirli mekanizmalar genelde en yaygın olan perdeler olarak kendisini gösterir. Bu tür perdelerde öndeki zincirin aşağı çekilmesi perde kumaşının aşağı inmesine ve perdenin kapanmasına yardımcı olur. Arkadaki zincirin çekilmesi de perde kumaşının yukarı çıkmasını ve haliyle perdenin açılmasını sağlar.

    Stor perde zinciri konusunda dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de zincirin perdenin hangi yönünde olduğudur. Çünkü zincirin sağda ya da tam tersi solda olması kullanım zorluğu yaratabilir. Bu nedenle perdeyi kurarken zincirin sağda mı yoksa solda mı olacağı belirlenmeli ve kurulum buna göre yapılmalıdır. Aksi takdirde zincir ters tarafta kalabilir ve perdeyi açıp kaparken her defasında zorluk yaşanabilir. Bu nedenle stor perdelerde zincirin yönü oldukça önemlidir. Zebra perde modellerinde de aynı sistem ve zincie kullanılmaktadır.