Montaj Nasıl Yapılır?

Montaj Nasıl Yapılır?

🛠️ STOR ve ZEBRA PERDE MONTAJI NASIL YAPILIR? 

 

Stor ve zebra perdeler, güneşten etkilenmemesi, dayanıklı malzemesi ve açma kapamadaki uygulama imkânları ile son yıllarda çokça tercih edilmeye başlamıştır. Aşağı veya yukarı kaldırılabilen perde, içeri istenilen miktarda ışık girmesini sağlayarak diğer perdelerin sağlayamadığı bir işlevselliktedir. Stor ve zebra perde alan bir kişi, onu rahatlıkla monte de edebilir.

Bu tarz perdeler belli standart ya da istenilen uzunluk ve genişliklerde üretilir. Öncelikle uygulanacak alanın ölçüsünü iyi bilmeli ona göre bir seçim yapılmalıdır. Perde, camı ortalayacak şekilde tutulur, duvarlara 10 cm fazlalık idealdir. Perde cama ortalanır ve bir orta nokta belirlenir. Duvarda bu orta noktanın sağına ve soluna gelecek şekilde açılacak iki nokta daha belirlenir.

Ayrıca yine pencere kolunun potluk yapmaması için 10-15 cm de içeri doğru pay bırakılmalıdır. Yani tavana uygulama yapılıyorsa kornişlerde olduğu gibi köşeye sıfır değil de belli bir açıklık bırakıldıktan sonra matkap yardımıyla delikler açılmalıdır. Belirlenen üç nokta matkapla delinir ve perde ile birlikte verilen aparatlar deliklere yerleştirilir. Stor ve zebra perdelerin arkalarında kanallar vardır. Deliklere yerleştirilen aparatlara kanallar sıkıştırılır. Bu elle yapılabilen basit bir işlemdir. Perde artık kullanıma hazırdır.

Duvarda korniş varsa ondan da faydalanabilir. Kornişi sökmeye gerek yoktur. Kornişin sağlam olduğundan emin olunması gerekir. Korniş üzerinde biri ortada diğer ikisi eşit şekilde iki yanda olmak üzere üç nokta belirlenir. Paketin içinden çıkacak aparatlar kornişe vidalamak sureti ile sabitlenir. Bu işlem matkap kullanılmadığı için çok daha basittir.

Aparatlar vida, tutucular ve çelik ayaklardan oluşur. Vidayı çelik ayaklardan geçirip, plastik parçayı vidanın ucuna takmanız yeterli olacaktır. Plastik parça kornişin içinde rahatlıkla kayar istenilen noktaya geldiğinde sabitleme işlemi gerçekleştirilir. Artık sağlam olan çelik ayaklara, mekanizmanın arkasında bulunan kanallar geçirilerek perde kullanıma hazır hale getirilir.

🛠️ ALUMİNYUM JALUZİ PERDE MONTAJI 

 

🛠️ AHŞAP JALUZİ PERDE MONTAJI 

 

 

Öncelikle her perdenin markası, kumaşı, kalitesi ve kullanım şekli farklı olmaktadır. Kullanacağınız perdenin kullanım özelliklerini inceledikten ve zarar gelmeden montajının yapılması için, bu konuda tecrübeli ve bilgili kişilerden yardım alınması yerinde bir karar olmaktadır. Aksi halde duvar ve perdenizin zarar görmesi le karşılaşma oranınız artmaktadır.

Jaluzi perdenin montaj edilmesi için gerekli olan alüminyum veya ahşap montaj aparatı bulunmaktadır. Bu aparatın diğer perdelerin montajında yapıldığı gibi tek bir vida ile duvara, pencere profiline veya tavana sabitlenmesi ile jaluzi perde üst kasasının montaj aparatına mandal ile sabitlenmesi işleminden ibaret olmaktadır. Çok basit bir işlem ifade edilmektedir; ancak küçük bir hatada maddi anlamda büyük zararlara yol açabilmektedir.

Jaluzi perdenizin veya evinizin en küçük bir zarar görmemesi için işlemlerin yapılma aşamalarının dikkatli ele alınması veya bilen bir kişi tarafından yapılması sağlıklı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Jaluzi perde, doğal bir perde olması yönü ile bulunduğu ortama sıcak bir hava katmaktadır.

Modern veya klasik bir kombin yaptığınız ortamlara şık bir görüntü sunmaktadır. Duvara, pencereye veya tavana montajı yapıldıktan sonra tamamen açılıp kapanabildiği gibi, yaprak hareketi ile ışık ve görüntüyü yönetmenize imkan tanıyan 4 harekete sahip olmaktadır.

🛠️ Dikey Perde Montajı 

Dikey perde montajının yapılması, ölçülendirilmesi ve kullanımı açısından en kolay sisteme sahip perdeler arasındadır. Genelde güneşten korunmak amacıyla kullanılan bu perdeler, sağa veya sola hareket eden şeritlerden oluştuğu için ısı ve ışık kontrolünü de en iyi şekilde yönlendirmektedir. Bunun yanı sıra bu perdeler tavana veya duvara monte edilebildiği gibi istenilen ölçüde veya uzunlukta da tasarlanmaktadır.

Perdenin montajının yapılması esnasında, öncelikli olarak en ve boy ölçülerine göre mekanizma ölçüsü belirlenmektedir. Mekanizma üzerinde bantları takacak olduğumuz aparat, mekanizma üzerinde hazır hale getirilir ve bunun ardından perdenin takılacak noktaları bir metre yardımıyla belirlenir. Belirlenmiş olan noktalardan matkap yardımıyla tavana çivi boyutunda delikler açılır. Ardından çiviler elimizde bulunan portraylara takılarak deliklere monte edilir ve bundan sonra şeritleri takacağımız raylı sistem portrayın arka kanalına oturtularak önden sıkıca bastırılır.

Raylı sistemin montajının bittiğine emin olunduktan sonra vagonlara şeritler yani bantlar takılmaya başlanır. Bantlar vagonlara takıldığı esnada çıt sesi çıktığında bantın vagona takıldığından emin olunur. Böylelikle dikey perde montajını kolaylıkla tamamlamış olursunuz ve perdelerinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

🛠️ Cam Balkon Plise Perde Montajı 

Son zamanlarda balkonlar için çok sık tercih edilen plise perdeler, dekorasyonlara renk katmasının yanı sıra kullanım kolaylığı açısından dolayı da tercih edilmektedir. Cam balkon sistemlerine uygun yapıda olan bu perdeler benzersiz bir kumaş özelliğine sahip olduğu gibi kendi tarzını da en iyi biçimde yansıtmaktadır. Bunların yanı sıra cam balkon plise perde montajının yapımı da oldukça basittir.

Cam balkonlar için tercih edilen plise perdelerden biri sabit açılır kanatlardır. Sabit açılan kanatlar, kanadın açılıp kapanma esnasında perdenin menteşe olan köşede sıkışma yaparak kanadın çalışmasına engel olmaması için 17 mm kısa olan ölçülerdir. Bu kanada montaj yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, kanadın açıldığı yöne göre ayarlanıp perdenin de cam kenara konumlandırılmasıdır.

Montaj yerleri belirlendikten sonra ilk olarak montaj elimizde bulunan montaj ayağı aparatının vidalanacağı yer belirlenir. Burada unutulmaması gereken ise montaja üst profilden başlanması gerektiğidir. Belirlenmiş olan yerden tornavida yardımıyla plastik montaj ayakları alüminyum profile monte edilir. Bu işlem esnasında alüminyum profile matkap ile delik açmaya gerek duyulmaz. Ayrıca vidalama esnasında perdelerin kendine ait olan vidalardan başka vida kullanmayınız. 

🛠️ Korniş Montajı 

Her evde perdeleri takmak için kullanılan kornişlerin montajı da oldukça önemlidir. Korniş montajı da diğer perdelerin montajı gibi kolaydır ve biraz el yatkınlığı istemektedir.

Korniş montajına başlamadan önce kornişin uzunluğuna göre birkaç kişi yardımıyla korniş tavana yaslanarak yeri tespit edilir. Korniş hiçbir şekilde oynatılmadan tornavida yardımıyla, 50-60 cm aralıklarla korniş delinir ve montaj esnasında kolaylık sağlamak için işaret bırakılır, bunula birlikte matkapla delinecek yerler tespit edilir.

7 veya 8’lik elmas matkap uçları ile delikler matkabın darbesiyle delinir. Matkap ile delik delme esnasında hemen delik deline bölgenin ucuna süpürgenin borusu tutularak çıkan tozun süpürge tarafından çekilmesi sağlanır. Bunun ardından deliklere dübel dediğimiz aparatlar takılır ve yine biri yardımıyla korniş tavana kaldırılarak işaretli yerlerden matkap yardımıyla vidalama yapılarak monte işlemi yapılır.

Kornişin montajı esnasında, vidaların kornişi kırmaması veya çatlatmaması için vida montajı yapılırken uygun ölçüde pullar kullanılmalıdır. Montaj esnasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de vidaların sıkma işinin matkap ile yapılması ve matkabın düşük devirde çalıştırılması gerektiğidir.  Aksi halde plastik korniş kolay bir şekilde parçalanabilir ya da sıkma işlemi sırasında vida boşa çıkabilir.

İlgili Görseller